Podrum Štrigova

O nama

Sjedište

Štrigova, srce Međimurskog vinogorja koje se nalazi na krajnjem sjeveru Hrvatske, blagim zelenim brežuljcima ukrašeni su vinogradima.

Pitoreskno mjesto na krajnjem sjeveru Hrvatske, sa zelenim blagim brežuljcima, u srcu međimurskog vinogorja, rajski je kutak u kojem se uzgaja vinova loza. Na bogatim kulturno povijesnim temeljima nastao je savršeni spoj tradicije i modernog, koji nudi mnoštvo mogućnosti, posebice kad su u pitanju vina.

Vinogradi

Svi vinogradi nalaze se u gornjem Međimurju, na položajima najboljim za uzgoj vinove loze, gdje u proizvodnji imamo različite sorte. Na samom sjeveru Hrvatske zemlja je uglavnom glinena i bogata laporom, što vinima daje posebna mineralna svojstva.

Vlastita proizvodnja

Berba grožđa kreće nakon što enolog odredi da je postignuta tehnološka zrelost. Kada je grožđe zrelo, ono ima savršen omjer šećera i kiselina te kreće berba naših vrijednih berača. Optimalno sazrijevanje grožđa odvija se u razdoblju od svega nekoliko dana prije nego što grožđe prijeđe u fazu prezrelosti.

Nove sadnice

2020 godine proširili smo sortiment i na novih 8 ha zasadili dvije nove sorte – Silvanac zeleni i crnu sortu Cabernet sauvignon.

Vina

Uz veliki trud vinogradara i umijeće podrumara, nastaju plemenita vina od najcjenjenijih sorti vinove loze. Vina su profinjenog bukea, fine arome, prijatnog i osvježavajućeg okusa te umjerene jakosti. Završni proces proizvodnje vina odvija se u podrumu Štrigova koji dijeli s vinogradima dugu tradiciju dobivanja kvalitetnih i vrhunskih vina. Najzastupljenije sorte su Graševina, Sauvignon, Rajnski rizling i Traminac, od ostalih sorata imamo Moslavac, Chardonnay, Pinot bijeli, Muškat žuti i Muškat Ottonel.

Podrum

Ukupni skladišni kapacitet podruma je preko 1,6 milijuna litara vina, opremljen suvremenom opremom što omogućuje proizvodnju najkvalitetnijih vina i stalno praćenje novih trendova u vinarstvu. U podrumu se nalazi jedna od najboljih selekcija arhivskih vina, a najstarije vino je Graševina iz 1991. godine. Pažljivo njegovana vina iz kasnih, izbornih berbi te izbornih berbi bobica i prosušenih bobica.

Kušaona

Podrum Štrigova ima moderno uređenu kušaonicu vina s velikom degustacijskom dvoranom koja može primiti 50 ljudi. Degustacije se dogovaraju unaprijed a uz vino se mogu ponuditi i hladni naresci.

Tradicija

Iako su prema predaji prvu vinovu lozu na brežuljcima štrigovskog kraja posadili još stari Rimljani tradicija vinogradarske proizvodnje Podruma Štrigova seže u ne tako davnu ali ipak daleku 1963. godinu.

Tada se krenulo podizanjem nasada vinove loze u području Štrigove i Železne gore. Svi vinogradi se nalaze u gornjem Međimurju, na položajima koji su među najboljima za uzgoj vinove loze u vinogorju Međimurje-Zagorje. Tradicija i kvaliteta vina stvaraju se godinama, tako i naša vina imaju svoju dugu povijest. U podrumu posebno čuvamo arhivska vina koja su značajan dio našeg podruma, preko 30 000 butelja pažljivo je čuvano u našim podrumima.

Since 1963

Podrum Štrigova
Kroz godine

0
Godina
0
Nagrada
0
Sorti vina
0
Vlastite vinoteke

Podrum Štrigova kroz Povijest